Замість того, щоб розглядати терміни придатності або терміни придатності як жорсткі правила щодо того, чи їжа, яка лежала в холодильнику чи на полиці, все ще достатньо свіжа для споживання, можливо, вам краще скористатися власним науковим методом. дослідження — тест на запах. «Терміни придатності та терміни придатності не є датами придатності», — пояснює Мартін Бакнаведж, старший консультант відділу безпеки харчових продуктів у Коледжі сільськогосподарських наук штату Пенсільванія. «Обидва показники якості, тому є певна свобода дій».
Терміни придатності та придатності – це пропозиції, створені виробником, які краще вказують на якість, а не на безпечність. Іншими словами, вони хочуть, щоб їхні продукти споживали тоді, коли вони найкращі, щоб зберегти свою репутацію. Загалом, найкраще дотримуватися терміну придатності якомога ближче до можливого — особливо у випадку м’ясних і молочних продуктів. З датами продажу? У вас є місце для ворушінь. Тож ми попросили Bucknavage надати нам вказівки щодо того, як впоратися з рішенням «з’їсти або викинути», коли йдеться про дати продажу. Звичайно, якщо їжа виглядає дивно, неприємно пахне або на ній з’явилися щупальця, позбудьтеся її незалежно від того, закінчився термін придатності чи ні.
ЙОГУРТ: КІЛЬКА ДНІВ
Оскільки йогурт є ферментованим продуктом, він може зберігатися трохи більше, ніж термін придатності. Якщо упаковка відкрита, використайте протягом тижня.
М’ЯСНІ ДЕЛІКАСУНИ: ДО 1 ТИЖНЯ
Слизове м’ясо може свідчити про ріст бактерій. Якщо ви не садист, який насолоджується нудотою і тяжко хворіє, викиньте його.
ФАКОВАНИЙ АБО ПЛАВЛЕНИЙ СИР: 1-2 ТИЖНІ
Коли він відкритий, на ньому з’являється цвіль. Але в оригінальній упаковці сир прослужить приблизно тиждень.
ХЛІБ: 2 ТИЖНІ ДО 1 МІСЯЦЯ
Покладіть батон в морозилку, щоб на ньому не з’явилася цвіль.
ЯЙЦЯ: 3 ДО 5 ТИЖНІВ
Щоб збільшити термін їх зберігання, тримайте яйця подалі від склянок для яєць у холодильнику; відкривання та закривання дверей піддає їх впливу температурних коливань. Натомість зберігайте їх у задній частині холодильника в оригінальній упаковці, щоб підтримувати стабільну температуру.
М’ЯСО (ЗАМОРОЖЕНЕ): 6 ТИЖНІВ
Бакнаведж зазначає, що з часом якість їжі знизиться. Тому, якщо ви плануєте заморозити м’ясо, шукайте термін придатності, який буде якнайбільше в майбутньому.
СУМІШІ КРУПИ, ПАСТА, БРАУНІ: 1 РІК
Чим довше вони стоять на полиці, тим менш смаковими будуть. Але несвіжі макарони все ще можна їсти після закінчення терміну придатності.
КОНСЕРВИ: ВІД 1 ДО 5 РОКІВ
Консерви з високою кислотністю, такі як помідори та більшість фруктів, псуються приблизно через рік. Продукти з меншою кислотністю, такі як зелені боби, м’ясо, птиця та морепродукти, зберігаються до п’яти років.